Poistenie veterána, ako na to?

0
2878

Máte doma veterána? Pokiaľ si tým nie ste istí, poradíme vám ako to zistiť. Netreba zabúdať, že i preň musíte mať uzavreté povinné zmluvné poistenie. Koľko zaň zaplatíte a ako ho uzavriete, to všetko sa dozviete  v nasledujúcom článku.

Kedy je vozidlo veterán a čo z PZP

Pokiaľ máte predstavu, že trabant v garáži je veterán, nemusí to byť úplne pravda. Na to, aby získal takýto status musí splniť zopár predpokladov. V prvom rade musí byť starší ako 25 rokov. V druhom, byť v technicky dobrom a historicky správnom stave (tzn. zodpovedá dobe a všetky súčiastky sú originály, prípadne verné repliky). V závislosti od typu vozidla musí spĺňať podmienky stanovené Medzinárodnou organizáciou historických vozidiel (F.I.V.A). Čo je však najdôležitejšie aj na veterány sa vzťahuje povinnosť mať uzavreté PZP .

Prečo uzavrieť povinné zmluvné poistenie?

Hoci sú veterány charakterizované ako autá využívané skôr zriedka, aj im sa môže pritrafiť nehoda či škodová udalosť. Vo veľkej miere býva príčinou horšia citlivosť plynového pedálu či bŕzd oproti bežne využívaným vozidlám dnešnej doby. Povinné zmluvné poistenie  vás teda môže zachrániť od pomerne vysokého financovania rôznych škôd.

Uzatvárame PZP pre veterána

Ceny PZP vášho veterána sa vôbec nemusíte obávať. Poisťovne si uvedomujú frekvenciu využívania vozidla a berú do úvahy všetky okolnosti. Pri uzatváraní PZP  môžete naraziť na dva druhy:

  1. Prvý z nich určený vozidlám, ktoré majú bežné evidenčné číslo. V tomto prípade je výška poistného rovná štvrtine sumy z ročného poistenia klasického vozidla. Samozrejme samotná výška závisí aj od parametrov ako výkon a kubatúra, no bežne sa pohybuje v intervale 20 až 30 eur.
  2. Druhý typ poistenia sa vzťahuje na vozidlá so zvláštnym evidenčným číslom – ide o špeciálne značky s písmenom H. Suma za poistenie je v tomto prípade rovná dvanástine poistného, čo je v mnohých prípadoch menej ako 10 eur.

Pokiaľ už viete aký typ povinného zmluvného poistenia je vhodný pre vášho veterána, najjednoduchšou cestou je uzavrieť ho cez internet pomocou online kalkulačky pzp. Nie všetky poisťovne totiž poskytujú PZP  tohto druhu.