Chcete ušetriť za vykurovanie?

0
1885
Man protecting a hand sketched outline of a house with his hands conceptual of ownership, insurance, security and risk, closeup of his hands against his white shirt.

V dnešnej ekonomicky vyspelej dobe sa zatepľovanie objektov stáva nezanedbateľnou položkou nielen v prípade panelákov, ale aj v prípade rodinných domov. Reálnou cestou k dosiahnutiu žiadaných úspor energie je zateplenie rodinného domu. Medzi hlavné výhody patrí úspora energie až o 50%, čo pri priemernom raste cien energií znamená návratnosť investície asi za desať rokov. Predstava, že za ušetrené peniaze z vykurovania za desať rokov doplatíte hypotéku je lákavá, však?

Worker spreading mortar over styrofoam wall insulation with trowel

Ušetrite výdaje za energiu

Výrazne zníženie spotreby tepla v rodinnom dome sa dá dosiahnuť pomocou rôznych opatrení, ktoré sa líšia stavebnou technikou i finančnou náročnosťou. Najlepších výsledkov sa však dočkáte v prípade komplexného zateplenia vášho domu či fasády. Zateplenie zahrňuje izoláciu vnútorného plášťu domu, strechy, podláh, výmena okien či dverí . Stav domu by mal samozrejme pred zatepľovaním posúdiť stavebný projektant a zvoliť pre vás to najideálnejšie riešenie.

Prečo zatepľovať?

  • Zateplením sa znížia výdaje na vykurovanie domu či bytu, čo je jedna z najpodstatnejších výhod.
  • Zateplením dôjde k zníženiu spotreby energie potrebnej na vykurovanie, a tak môžete nainštalovať menší, lacnejší zdroj tepla.
  • Zateplením zvýšite kvalitu vášho domu či bytu.
  • Prínosy zo zateplenia majú trvalý a hlavne dlhodobý charakter.
  • Zateplením sa znížia tepelné straty v chladnom období, ale zníži sa aj prehrievanie budovy v letnom období.
  • Veľmi často dôjde k skvalitneniu architektonického vzhľadu.
  • Zateplenie domu vyzerá veľmi pekne a môžete si tak vylepšiť vzhľad vášho domu.

Zateplenie fasády

Pri zatepľovaní by ste nemali zabudnúť ani na výmenu okien či dverí. Nové okná a dvere výrazne prispejú k zvýšeniu komfortu vášho bývania. Zateplenie fasády prináša mnoho výhod ako je ochrana pred hlukom z vonkajšieho prostredia či izolácia pred chladom, počas chladných mesiacov.

 

Zateplenie by ste mali samozrejme zveriť do rúk odborníkov, ktorí sa už o všetko postarajú. Každá stavba je predsa trochu odlišná a potrebuje odborný dohľad. Pri vnútornom zatepľovaní je najväčším problémom nekvalitne odvedená práca, čo môže neskôr viesť k praskaniu omietky. Vyplatí sa teda investovať do kvalitnej firmy, ktorá je na trhu úspešná a majitelia sú so zateplením spokojní aj po niekoľkých rokoch.

 

 

Gajus , sima Dreaming Andy peuceta / Dollar Photo Club